Goed gedaan

15 feb 2018

In iedere nieuwsbrief houden we u op de hoogte van de sociale vaardigheidlessen (SOVA) die we in alle klassen behandelen, uit de methode ‘Goed Gedaan’. U kunt hier thuis evt. op aansluiten in gesprekjes met uw kind. Afgelopen tijd hebben we les 8 en 9 behandeld.

In les 8 staat het onderwerp ‘wat voel ik?’ centraal. De kinderen leerden hun eigen emoties herkennen en benoemen. Er werd aandacht besteed aan manieren om je weer prettiger te voelen wanneer je bang, boos of verdrietig bent. We bespraken ook hoe we het beste kun-nen reageren op een ander die bang, boos of verdrietig is.

Les 9 gaat het over ‘allemaal anders’. De kinderen leren dat iedereen andere dingen leuk, eng of vervelend kan vinden. Daardoor kunnen mensen dezelfde situatie heel anders ervaren. De kinderen doen oefeningen waarin ze zich zo goed mogelijk moeten verplaatsen in een ander. Wat zal die ander voelen, denken en willen? Kunnen ze ook voorspellen wat hij zal gaan doen?

In les 10 staat het onderwerp ‘wat denk ik?’ centraal. De kinderen leren dat je jezelf fijner en sterker voelt wanneer je jezelf moed inspreekt en positief denkt. Ze oefenen hoe je jezelf bemoedigend toespreekt (‘kalm maar’, ‘het lukt wel’) en wat positief denken inhoudt (letten op de leuke kanten en ervan uitgaan dat het wel goed kan komen). Ook leren ze om - als er iets misgaat - een slim plan te bedenken om er ‘het beste van te maken.’